a legfontosabb tisza tó látnivalók
- Természet

Tisza-tó látnivalók, amiket nem szabad kihagynod

A keleti országrészben számos olyan nevezetesség van, amelyek nemcsak, hogy említésre meltók, de érdemes akár egy hetet is eltölteni a környékükön. Ilyen a Tisza-tó is, ami méltán Magyarország egyik megkedveltebb üdülőhelye. Nyáron emberek tízezrei érkeznek a térségbe, hogy felfedezzék az Észak-Alföld csodáit. Cikkünkben összegyűjtöttünk három olyan érdekességet, amit senkinek sem szabad kihagynia, ha a környéken jár.

Tisza-tó látnivalók: Tisza-tavi Ökocentrum

Az ökocentrum talán még magánál a tónál is nevesebb látványosság: kicsik és nagyok egyaránt imádják felfedezni az óriási területet, ahol a térség édes vízi halai mellett vidraetetés és kilátó is várja az érdeklődőket. A legfontosabb Tisza-tó látnivalók között talán az Ökocentrum landoló hattyúra emlékeztető épülete a legkiemelkedőbb.

Tisza-tó látnivalók: Tiszafüred

A Tisza fővárosának is tartják a pezsgő Tiszafüredet, ahol az alföldi ételeket is meg lehet kóstolni. Habár, aki ízletes vacsorára vágyik, annak a poroszlói Kormorán éttermet is ajánljuk. Tiszafüreden illik megnézni a Kis Pál Múzeumot, mely Magyarország egyik legrégebbi, fővároson kívüli gyűjteménye. Ennek a múzeumnak az egyébként műemléknek nyilvánított Lipcsey-kúria ad otthont: az impozáns épület már önmagában megér egy misét, hát még a Kis Pál Múzeum tárlata. Ha felfedeztük magunknak a múzeumot, utána érdemes a főtéren fagyizni egyet.

Tisza-tó látnivalók: madárrezervátum

Aki a Tisza-tó élővilágát saját vadságában szeretné feldezni, annak a madárrezervátumot illetve a tanösvényt javasoljuk. Hajóval mindkét nevezetesség megtekinthető, és nem érdemes kihagyni. Főleg azoknak nem, akik szívesen időznek a természetben, és hallgatnak meg érdekes információkat az Észak-Alföld gazdag madár világáról és természeti kincseiről. A közel egy, másfél órás tanösvény is igazi izgalmakat rejteget, főleg azoknak, akik szívesen fotózzák a nád élővilágát. Kócsagok, kormoránok, és hadd ne soroljuk még, milyen nevezetes madár fajok ritka pillanatit lehet a túrahajókról lencsevégre kapni. Mindenképp megéri!