xenon trafó autóba
- Verdák

Xenon trafó autóba: milyet válasszunk?

Az autók világítása kritikus a biztonságos vezetés szempontjából. Az egyik legjobb fényerővel és látvánnyal rendelkező verzió a lámpák közül a xenon izzókkal felszerelt megoldás, ami rengeteg autótulajdonos között népszerű opció. Azonban mint minden eszköz ez az égőtípus is amortizálódik az idő múlásával. A megoldás egy remek xenon trafó autóba rakása lehet.

Xenon trafó

A xenon alapú izzók és fényszórók működéséhez elengedhetetlen egy jó trafó alkalmazása. Ez az alkatrész fogja adni a kezdeti feszültséget, amire az izzó beizzításához szükség van. Később a működés sorén szintén segít a feszültség szabályozásában a trafó. A gázkisülés ami a működéshez szükséges nagy frekvenciát és magas feszültséget is megkíván és nem feltétlenül tartalmazza ezt minden autó. Így a xenon trafó használata az izzóhoz mindekképpen szükséges, különben bármikor leállhat a rendszer. Vagy akár már a beindítással is lehet probléma. Utána pedig a feszültség szabályozása is folyamatos figyelmet kíván meg az alkatrésztől.

A nagy igénybevétel megköveteli a lehető legjobb minőséget a szabályozótól is. Épp ezért mindig figyeljünk oda, hogy az autómodellünkkel kompatibilis eszközt vásároljunk és építsünk be az autónkba.

A xenonlámpa tulajdonságai

Ezen típusú izzók a nemesgázt a xenont alkalmazzák hogy fényt hozzanak létre. Előnyös tulajdonsága ennek a megoldásnak a remek színek megjelenítése illetve a napfényhez nagyon hasonló fény létrehozása. Legfőbb típusai a rövidívű, a hosszúívű és a villanólámpák. A gépjárműveknél az első verziót alkalmazzák, míg a másodikat laboratóriumi munkára szokták. A villanófényes megoldások, mint a neve is sugallja a fénytechnikai gyors kibocsátáshoz hasznosak. Ilyenek a lézerek, stroboszkópok vagy éppen a fénykép vakuk.

A kocsikban használt megoldások valójában fémhalogénlámpának minősülnek.